Denmark’s Newest Attraction Will Allow Visitors To Rise To The Treetops Of The Gisselfeld Klosters Skove Forest

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

The Treetop Experience is a new design initiative at Denmark’s Camp Adventure Park, located in the Gisselfeld Klosters Skove forest one hour South of Copenhagen. Led by Copenhagen-based firm EFFEKT in collaboration with engineering consultants Arup, the project will feature a quarter-mile walkway that weaves through the trees and eventually arrives at the base of a 147-foot-tall observatory tower that can be climbed by a steady upward winding ramp. The undemanding incline makes the observation deck at the top accessible to any physical condition.

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

The forest is defined by a hilly landscape that is rare to the region, with a variety of lakes, creeks, and wetlands. The walkway winds throughout the forest on a minimally disturbing route — splitting onto high and low paths at different points, giving visitors the choice of walking amongst the oldest sections of the forest or the younger areas.

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

The observatory tower has the user experience at the core of it’s design — utilizing a curved profile with a slender waist and an enlarged base and top. The shape gives the tower better stability and creates a larger viewing platform. The ramp has its own design benefits — keeping to a fixed gradient, the geometry and spacing of the ramp fluctuates according to the changing curvature of the tower. The journey up the ramp is designed to be part of the experience, as it feels like climbing a beautiful sculptural element. At the summit, visitors are rewarded with 360-degree panoramic views of the surroundings.

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

The client was inspired by ropes courses that they saw in Germany, Lithuania, and Portugal. They visited numerous locations including Rügen, Neuschönau, Anyksciai, and Paiva before developing their own concept and hiring EFFEKT. “We have tried to take the best from each place but also attempted to reach a higher architectural level to create an even more fascinating experience,” says Kasper Larsen of Camp Adventure.

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

“The observation tower gives visitors the unique opportunity to take a vertical tour up through the forest canopy, while still protecting the local ecosystems,” says Tue Foged, partner of EFFEKT Architects.

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

Materials for the project are chosen with sustainability and sensitivity in mind. Corten steel is used for structural elements because of its maintenance-free character and discreet color among the forest. The boardwalk and ramp are constructed from the forest’s own timber.

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

 

The tower is the product of a digitally-driven design process: it is a striking showpiece that is nevertheless sympathetic to its natural surroundings,” says Sean Lineham, a structural engineer at Arup’s Copenhagen office. “It is very exciting to see this collaborative design effort from Arup and EFFEKT come to fruition.”

 


Rendering Courtesy of EFFEKT Architects and Camp Adventure

Comments are closed.